2012. július 31., kedd

Oregánó csokor

A fűszerkertben nagyon egymásra nőtt az oregánó és a citromfű, és hogy ne nyomják el végképp egymást, múlt héten kicsit visszavágtam mindkettőt. Mivel azonban az oregánó éppen gyönyörűen virágzott, nem volt szívem kidobni, ezért csokorba kötöttem, és majdnem egy hétig szépen elvolt az asztalon, pedig a vizét alig (vagy talán egyszer se) cseréltem.
Talán érdemes lett volna kiszárítani is, de megmondom őszintén, ezzel már többször is próbálkoztam, és nem lett olyan íze, mint a bolti oregánónak, az ételeknek is elvitte az ízét, pedig az illata olyan, mint azoké, de valahogy az íze nem, így azt hiszem be fogok szerezni egy új palántát, mert ezt nem tudjuk megenni, viszont annyit használjuk főzéshez, hogy jó lenne egy kis saját is.


2012. július 18., szerda

Gyomlálós randi:)

Az nlcafe alábbi cikke szerint az óceán túloldalán a legújabb trend a "gyomlálós randi". Ha nálunk is rákapnak a társkereső cégek, akkor szívesen felajánlom a hátsó kertünket nyitóalkalomnak:).

http://www.nlcafe.hu/eletmod/20120717/tarskereses-randi-gyomlalas-/

2012. július 11., szerda

Egy kis nyaralás...


Múlt héten több körülmény szerencsés együttállása folytán alkalmunk nyílt 4 napra elmenni kicsit a Balaton partjára hűsölni. Minden csodálatos is volt, szomszédaink vállalták a locsolást is, de a hirtelen jött rejtélyes rovarinváziót ők sem tudták megfékezni.
Még a nyaralás előtt terveztem egy rövid írást a fűszerkertről, mert nagyon szépen alakult minden, csináltam is képeket, de a retekkel és ruccolával kapcsolatosan ez most egy ilyen szép volt és ilyen szomorú lett összeállításá vált. Nem tudjuk, milyen állat volt, sajnos a képeken sem látszik, mert amint közel mentem a növényhez, szétrajzottak (levéltetű biztos nem, azt felismerem:). Mivel megjelentek a paprikán is (ebből csak két tövet ültettünk a fűszerkertbe) és a gyönyörű zsályán és bazsalikomon is, ezért muszáj volt lepermetezni az egészet, így szerencsére ők legalább megmenekültek, de a ruccola és retek másodvetés teljesen odalett. Szerencsére mindkettőből van még magom, így a hátsó veteményesbe azért még vetek majd egy harmadik kört, és remélem ott nem fognak támadni ezek a szapora kártevők.

két hete még ilyen szépek voltak

pusztítás után
Szerencsére azért más baj nincs a kertben, a paradicsomok szépen kezdenek teremni,  a padlizsán palánták is virágoznak, múlt héten már egész méretes répákat tudtam szedni a levesbe, és a két tő paprika várakozáson felül teljesít (pedig tartottunk tőle, hogy ezeknek igényesebb talaj kell, de egyelőre nagyon tetszik nekik a fűszerkert). Ültettünk még jégsalátát is, szépen kikeltek, és lassan már fejeket kezdenek formázni, de a spenót másodvetésből semmi nem kelt ki, pedig tavasszal volt már szép spenótunk, de ez most más mag volt, sajnos nem jött be, de még maradt egy csomag, azért azt tegnap elvetettem, hátha csak egy csomag volt hibás.

A zsálya is nagyon szépen beindult, pedig mikor Apukám hozta a palántát, kicsit le volt kókadva, nem is hitte, hogy túléli a kiültetést. 


A görög bazsalikomok továbbra is gyönyörűek, de kezdek igazat adni tesómnak, hogy az ízük tényleg nem olyan jó, mint a genovai, de azok 3 hónap alatt ennyire jutottak, és a másodvetés sem lett jobb. 



ezeket kb. 3 hónapja ültettem, és most kb. 4 cm-s a legnagyobb

ezeket is már vagy 2 hónapja ültettem, és kb. két hét alatt kinőttek, azóta meg ekkorkák

A leanderünk viszont gyönyörűbb, mint valaha, meg kellene próbálni szaporítani, mert olyan szép, hogy többet is szívesen elnézegetnénk:).


2012. július 10., kedd

Legédesebb szülinapi ajándékom


Ezzel a tündéri üveg idei baracklekvárral nővérem lepett meg. Nagyon jókor jött, mert már minden tavalyi elfogyott, és nagyon szeretjük!

A legszebb ajándékot pedig férjem hozta, de sajnos azt elfelejtettem lefényképezni. Mivel a szülinapomon pont dolgozott, és vasárnap lévén este 7-kor már sehol nem volt nyitva virágos, ezért falubeli ismerőseinkhez fordult, van-e valami virágjuk, és ők a szomszédaik segítségével  olyan szép csokrot szedtek nekem, hogy ezentúl mindig ilyet kérek (még jó, hogy a névnapom is nyáron van:)).