Volt egy recept, amit nagyon
lelkesen próbáltam ki, mert irtó egyszerű, és megörültem neki, hogy ezentúl
semmi dagasztás, gépsikálás, csak este bekavarjuk, másnap sütjük, és élvezzük.
Én élveztem is, de a férjem egy hét után bevallotta, hogy neki bizony annyira
nem ízlik, a lányom meg csak egyszerűen alig evett belőle, ha ez volt a vacsi.
Nekem pedig bejött, és nemcsak a kevés munka miatt, hanem az íze és az állaga
is, bár igaz, hogy ugyan számtalan variációban sütöttem (lefedve végig, magas
hőfokon, felénél alacsonyra véve … stb.) a belseje sosem sült át 100%-ig.
A receptet én a Nők Lapjában
olvastam, de itt is elérhető: http://okoanyu.blog.nlcafe.hu/2012/06/13/a-tokeletes-bogres-kenyer-receptje/.
Nekem ez elég szűkszavú volt, így rákerestem a forrásra is, és ott elolvastam
legalább 100 kommentet, amikben a kérdéseimre nagyrészt választ is kaptam, így inkább ezt ajánlom mindenkinek:
http://dolcevitablog.hu/2007/07/tokeletes-lukacsos-ropogos-szelu-kenyer-ezt-sosem-gondoltam-volna-2/
A kenyér tényleg nagyon egyszerű,
és tényleg nagyon ropogós lesz a héja, az íze engem leginkább a spar-ban
kapható paillasse kenyerekre emlékeztet, és valóban működik magos verzióban is,
bár akkor nekem kicsit még laposabb
lett. Fogok még sütni, az biztos, de volt egy alkalom, amikor este nem
készítettem össze, mert másnapra programunk volt, és nem terveztem
kenyérsütést, de miután ugrott a program, kellett a kenyér, így visszatértem az
alapokhoz, amit első bejegyzésemben is
írtam, Stahl Judit kenyeréhez, de ha már beruháztam egy jénaira a dolce vitás
kenyérhez, kipróbáltam, hogy vajon Stahl Judit kenyere működik-e a jénaiban, és
annyira működött, hogy azóta csak ezt süthetem, mert ez tényleg szuper lett, és
férjem az mondta, hogy most már nem kísérletezzek, mert ennél jobb nem lesz,
neki ez kell minden napra. Ropogós ennek is héja, de a belseje is átsül, pedig
nem lesz olyan lukacsos, de mégis jobb, mert karakteresebb, igazi házi kenyér
íze van. Mivel már vagy 1 hónapja egy héten legalább 3-4-szer ezt sütöm, és eddig
még mindig tökéletes lett, ezért azt hiszem, egyelőre nekünk most ez a
tökéletes kenyér (Stahl Judit nyomán, saját tapasztalatokkal bővítve).
Hozzávalók:
- 3,1 dl langyos víz
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál só
- 1,5 evőkanál olaj
- 500 g finomliszt
- 1 instant élesztő
Elkészítés: a hozzávalókat a
fenti sorrendben beteszem a kenyérsütő gépbe, és én a teljes kiőrlésű kenyér
programot szoktam elindítani, mert a gépem dagasztós (sütés nélküli) programja
nekem nem dolgozza ki olyan szépen a tésztát, mint ez (aldis sütőm van). Régen
csak addig hagytam benne, amíg bedagasztotta, aztán kivettem, és külön tálban
kelesztettem, de egyszer bent felejtettem, és ott is jól megkelt, így azóta már
ezzel sem kínlódok, bent kelesztem kb. egy órát (de tovább ne, mivel egy idő
után ez a program meg is süti). Ezután a jénait a hideg sütőbe beteszem, és
maximumra (ez nekem 220 fok) előmelegítem (én a legolcsóbb tescos jénait
vettem, 2.9 l-es ovális, nem pattan szét felmelegítés közben, és szép
kenyérformát ad, ehhez a mennyiséghez nagyjából ez a méret kell, majdnem pont
kitölti). Közben a tésztát oválisra formázom, és amíg melegszik a sütő, ez még
keldegél egy kicsit, majd ha már forró, akkor óvatosan kiveszem az edényt,
szórok bele pici lisztet, és belepottyantom a tésztát.
második kelesztés közben |
amikor bepottyantom a tálba, kicsit összeesik, de nem kell félni,mert szépen kisimul a végére |
Nem kell félni, nem ragad bele, nekem eddig
csak egyszer volt ilyen, de akkor dupla adagot csináltam egy másik, szögletes
jénaiban, ami elég vacak már, szóval ott inkább az edénnyel volt a gond, de kis
rázogatással abból is kijött, mert csak egy ponton volt leragadva. Kb. fél órát
sütöm, de inkább szín alapján szoktam dönteni, én sötétebben szeretem, akkor
ropogósabb a héja. Rácson hagyom kihűlni.
A kisült kenyér kb. 750 g-os lesz, mivel nagyon finom, 3 ember simán
bepuszilja egy vacsira.
A lisztet néha 400 g finomliszt +
100 g teljes kiőrlésű rozsliszt arányban variálom (ez a maximum teljes kiőrlésű
mennyiség nálunk, amivel még a család is megeszi), és ilyenkor egy
löttyintésnyivel több vizet adok hozzá, illetve szoktam bele szórni lenmagot
is.
A teteje mindig kicsit megreped, ha bevágom, akkor is, de szerintem így is szép:).
ilyen szépen kitölti a jénait |
Ki fogom ezt is próbálni. Én is sokszor sütök itthon, zsemlét is, kenyeret is. Eddig a burgonyás kenyér volt a legfinomabb, de persze nálunk is változik sütésről sütésre.
VálaszTörlésÉn is nagyon szeretem a burgonyásat, de még egy igazán jó receptet sem találtam, mert a legtöbbe csak burgonyapehely kell, az meg sosincs itthon, és nem nagyon járok bioboltokba, ahol az fellelhető:(.
TörlésHűű, nagyon guszta! Egyszer nekirugaszkodom, csak nincs gépem, úgyhogy még gyúrok a dagasztásra:)
VálaszTörlésPehely nálunk sincs, bioboltba még nem jártam, Limara burgonyás cipóját szoktam készíteni több-kevesebb sikerrel és Levendulalány zsemléjét. Bár most már egyre többfélét próbálok ki és nő a kedvencek listája.
VálaszTörlésHát igen a dagasztás... Bele lehet jönni. Nálunk is kézimunka van.
A kenyér valóban gyönyörű, olyan mintha pék sütötte volna.
VálaszTörlésSzívből ajánlom Limara tejfölös kiflijét, garantált a siker és a függőség.:)
VálaszTörlésHát ezt olyan szépen írtad, hogy adok még egy esélyt a házi kenyérnek :)
VálaszTörlés