2012. január 20., péntek

Kezdetek

2012 végre a kertünk éve lesz!

Nem új az elhatározás ez, több évben is felmerült már, de aztán valahogy elmúlt a lelkesedés, ezért arra gondoltam, hogy kezdő lépéseinket egy blogban is megörökítem, talán ez számunkra (és akár másoknak) is ösztönző lesz.

Lassan 5 éve tettük át székhelyünket a fővárosból egy fejér megyei település Kert utcájába (mert ez egy valódi cím), de mind kiskerti, mind dísznövényes próbálkozásaink eddig elég szerényen alakultak. Igaz, nem vagyunk épp hozzáértők, hiszen a fővárosból nem épp kiskerti környezetből jöttünk. Nagymamámnak ugyan komoly háztájija volt Pesterzsébeten, és azok az ízek mozgatnak máig, amikor minden évben elhatározom, hogy paradicsom, az biztos lesz, mert a sajátban valahogy tényleg érzem a napfény ízét. Persze erős a zsenge borsó és répa emléke is, de a borsóval való eddigi egyetlen próbálkozásunk nagyon szerény eredményt és azt a következtetést hozta, hogy a belefektetett energia és az ellocsolt víz mennyisége alapján sokkal olcsóbb és stresszmentesebb a mirelit verzió:(.

Szóval az eredmények eddig elkerültek, de idén kicsi komolyabban vágunk neki a dolognak, először egy kis termőföld frissítéssel, alapos tervezéssel, hozzáértő barátok és ismerősök bevonásával, így bízunk a sikerben. Nagy példaképem a River Cottage (http://www.rivercottage.net/), persze nyilván mi sokkal kisebb léptékben tervezzük művelni, de ha Hugh-t nézem, mindig lelkesebb leszek.

Kiindulási területünk a garázs melletti rész, előtérben pedig az eddig legjobb paradicsomtermés a lejtő szélén. Nem épp egy veteményeskert, mégis itt érezték magukat a legjobban. Persze ezek pont akkor értek be, amikor nászútra indultunk, így elég szentségtörő módon Olaszországnak egy nagy rekesz paradicsommal vágtunk neki, mert nem volt szívem otthagyni, de végül jól is jött, mert bár imádtunk kint minden kaját, és a paradicsomuk tényleg finom volt a szószokban, de nyersen a hazai volt az igazi. Ha pedig paradicsom, és a nászút orientációjából már sejthetően olasz konyha-szeretet, akkor nem maradhat el az eddigi legszebb bazsalikom termés sem.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése