2013. március 16., szombat

Melengető desszert a márciusi télben…


… és még a maradékok felhasználásra is nagyon jó. Volt ugyanis itthon néhány kicsit már ráncos almám, némi Rama, viszont tojás egy szál se, így nagyon megörültem ennek a receptnek Urban:eve-nél.

Hozzávalók
  • kb. 1 kg alma (vagy alma és körte vegyesen, vagy csak körte, szilva…)
  • 3 evőkanál baracklekvár
  • 10 dkg hideg vaj (plusz még valamennyi a tepsi kikenéséhez)
  • 3 evőkanál cukor (felesben vagy teljesen barnával isteni)
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 20 dkg liszt
  • 1 teáskanál fahéj

A sütőt 180°C-ra előmelegítem. A tepsimet kivajazom, az almát (és/vagy körtét) meghámozom, kimagozom, felkockázom, és beleszórom a tepsibe. Rájuk merem a baracklekvárt, és ugyanazzal a kanállal egy kicsit átkavarom őket, hogy mindenhol érje a lekvár a gyümölcsöt. A hideg vajat a cukorral (ízlés szerint nyugodtan lehet több is, én a lekvár miatt nem teszek bele többet), vaníliás cukorral, fahéjjal és liszttel összekeverem kézzel, addig sündörgetem az ujjaim között a hozzávalókat, amíg jó kis morzsás nem lesz. A morzsát rászórom a gyümölcsre, és mehet is be a sütőbe az egész, amíg pirosas nem lesz a teteje, kb. 25-30 perc.


Előkészítés  max. 10 perc, nekem csak azért volt kicsit több, mert lereszeltem az almát. Sütéssel együtt bő fél óra alatt van egy isteni desszertünk, és még szennyes is alig, mivel a ebben a cuki kerámia formában tök jól lehet tálalni (és egyből megenni isJ). Egyszerűen nagyszerű. és még a 3 éves is evett legalább egy kis gyümölcsöt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése